Semlemums

Så var söndagseftermiddag här och jag har tillbringat mestadels dagen i köket och gjort det här magiskt goda semlemumsen, alltså det här kan vara det godast jag ätit och då gillar jag inte ens semlor eller mandelmassa så värst mycket. Men det här gick verkligen ner, helt perfekt saftiga och en mandelfyllning med kardemummasmak blev inte helt fel.
 
Så om ni inte redan vet vad ni ska baka till tisdag är det kanske de här semlemumsen ni ska testa?!
 
 

Du behöver:
(Ca 30 st)

* 200 g smör
* 2 tsk kardemummakärnor (mortlade)
* 1 tsk malen kardemumma
* 4 ägg
* 4 dl strösocker
* 5 dl vetemjöl
* 1 msk vaniljsocker
* 2.5 tsk bakpulver
* 1,5  dl mjölk
* 0,5 dl vispgrädde

Gör så här:

1. Sätt ugnen 175 grader och klä en ugnsform med bakplåtspapper.

2. Smält smöret. Mortla kardemummakärnorna och blanda det med 1 tsk malen kardemumma och låt det svalna. Vispa ägg och strösocker på hög hastighet med elvisp tills det blivit ljust och fluffigt.

3. Blanda de torra ingredienserna i en bunke för sig och sikta sedan ner det i smeten.
Vänd försiktigt till en klumpfri smet.

4. Blanda mjölken och vispgrädden i en burk och häll i det och det smälta smöret i äggblandningen. Vänd om försiktigt så att det inte kommer luft i smeten.

5.Häll upp smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 minuter. Tag ut och låt svalna.

Mandelfyllning:

Du behöver:

* 500 g mandelmassa
* 50 g hackade mandelspån
* 1 msk malen kardemumma
* 2,5 msk vaniljsocker
* 1,5 dl florsocker
* 1,5 dl vispgrädde
* 50 g hackade mandelspån till garnering

Gör så här:  

1. Riv mandelmassan och hacka mandelspånen. Blanda alla ingredineser förutom vispgrädden och de extra mandelspånen som ska vara till garneringen.

2. Värm upp grädden på spisen en aning och blanda i lite åt gången i de övriga ingredienserna, rör runt till en slät smet.

3. Bred ut mandelfyllningen på den avsvalnade kakan och häll över de hackade mandelspånen och tryck lätt ner dem i mandelfyllningen.

4. Ställ in kakan i kylskåpet så att den svalnar.

Garnering:

Du behöver:

* 7 dl vispgrädde

Gör så här: 

Vispa grädden och ordentligt. Ta ut kakan och skär ut fyrkantiga rutor, ca 30 stycken. Spritsa ut grädden i mitten av varje kakbit. Ställ in i kylskåpet.

 
 
 
 
 
 
 

 

#1 - - Lisa:

Mycket goda👍