Semlemums
Du behöver:
(Ca 30 st)
* 200 g smör
* 2 tsk kardemummakärnor (mortlade)
* 1 tsk malen kardemumma
* 4 ägg
* 4 dl strösocker
* 5 dl vetemjöl
* 1 msk vaniljsocker
* 2.5 tsk bakpulver
* 1,5 dl mjölk
* 0,5 dl vispgrädde
Gör så här:
1. Sätt ugnen 175 grader och klä en ugnsform med bakplåtspapper.
2. Smält smöret. Mortla kardemummakärnorna och blanda det med 1 tsk malen kardemumma och låt det svalna. Vispa ägg och strösocker på hög hastighet med elvisp tills det blivit ljust och fluffigt.
3. Blanda de torra ingredienserna i en bunke för sig och sikta sedan ner det i smeten.
Vänd försiktigt till en klumpfri smet.
4. Blanda mjölken och vispgrädden i en burk och häll i det och det smälta smöret i äggblandningen. Vänd om försiktigt så att det inte kommer luft i smeten.
5.Häll upp smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 minuter. Tag ut och låt svalna.
Mandelfyllning:
Du behöver:
* 500 g mandelmassa
* 50 g hackade mandelspån
* 1 msk malen kardemumma
* 2,5 msk vaniljsocker
* 1,5 dl florsocker
* 1,5 dl vispgrädde
* 50 g hackade mandelspån till garnering
Gör så här:
1. Riv mandelmassan och hacka mandelspånen. Blanda alla ingredineser förutom vispgrädden och de extra mandelspånen som ska vara till garneringen.
2. Värm upp grädden på spisen en aning och blanda i lite åt gången i de övriga ingredienserna, rör runt till en slät smet.
3. Bred ut mandelfyllningen på den avsvalnade kakan och häll över de hackade mandelspånen och tryck lätt ner dem i mandelfyllningen.
4. Ställ in kakan i kylskåpet så att den svalnar.
Garnering:
Du behöver:
* 7 dl vispgrädde
Gör så här:
Vispa grädden och ordentligt. Ta ut kakan och skär ut fyrkantiga rutor, ca 30 stycken. Spritsa ut grädden i mitten av varje kakbit. Ställ in i kylskåpet.
Mycket goda👍