Mjuk pepparkaka med lingonfrosting

Hej på er !
 
Årets sista dag är här och jag är så otroligt taggad över att 2017 snart är här, det här ska bli mitt år och jag ska verkligen gasa fullt ut när det gäller mina mål. Viktigt att våga tro på sig själv och att våga misslyckas på vägen, hade jag inte gjort det så hade jag aldrig kommit så här långt redan och 2017 kommer innehålla många roliga saker. Med det sagt så är det dags att bjuda på den sista julkakan är i bloggen och då blir det en härlig mjuk pepparkaka med lingonfrosting, vill man inte mumsa på en sådan här kaka på självaste nyårsafton är det perfekt att ta en bit imorgon. Ett riktigt Gott Nytt år till er mina underbara läsare ! <3
 
IMG_0090
 
Mjuk pepparkaka
Du behöver:
 
*2 ägg
*2 dl strösocker
*1 1/2 dl gräddfil
*50 g smör
*2 1/2 dl vetemjöl
*1 tsk bakpulver
*1 tsk kanel
*1,5 msk pepparkakskrydda
 
Gör så här:
 
1.Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg pösigt med strösocker. Smält smöret.
 
2.Rör ner gräddfil och smält smör. Blanda vetemjöl med bakpulver, kanel och pepparkakskrydda. Rör ner blandningen i smeten.
 
3.Grädda i cirka 45 minuter i nedersta delen av ugnen. Ta ut, vänd upp kakan på ett fat och låt svalna.
 
Lingonfrosting
 
Du behöver:
 
*200 g philadelphiaost
*50 g rumsvarmt smör
*3/4 dl florsocker
*1 dl frysta lingon
 
Gör så här:
 
1.Vispa samman philadelphiaosten, smör och florsocker till en slät smet. Rör ner de frysta lingonen.
 
2.Bred lingonfrostingen över kakan oh spritsa fina detaljer runt och på. Garnera sedan kakan med lingon.
 
IMG_0094 IMG_0098 IMG_0093 IMG_0091

Sötpotatissoppa med persilja och focaccia

Hej på er !
 
Så var det ett tag sedan jag skrev, jag tog helt enkelt välbehövligt ledigt nu under julen. Hoppas ni allihopa haft en underbar jul med era nära och kära?  Min jul har varit så lugn och skön och med massa gött häng, men nu är det åter tillbaka till verkligheten och då tycker jag det passar perfekt att bjuda på en helt perfekt mustig soppa, nu är man ju så trött på allt sött. Den här sötpotatissoppan med persilja och focaccia är en helt underbar vegetarisk soppa som egentligen är en Linas matkasse rätt, men som jag ändrade om en del vid tillagning. Ni vet ju att jag har svårt att hålla mig till recept och vill alltid ändra om rätterna så att rätten passar mig bättre. :)
 
IMG_0486
 
Du behöver:
 
*1/2 pkt philadelphia ost
*1 gul lök
*1 limé
*1 pkt stora vita bönor
*2 st sötpotatis
*2 vitlöksklyfta
*2 grönsaksbuljong
*1 tsk malen ingefära
*0,5 tsk malen kanel
*9 dl vatten
*Olivolja
*Salt
*Svartpeppar
*0,5 msk vitvinsvinäger
*1 kruka persilja
*Torkad oregano
*1 förp pizzasurdeg
 
Gör så här:
 
1.Sätt ugnen på 250 grader. Platta ut pizzasurdeg i en smord ugnsform och tryck gropar i degen med fingrarna. Ringla över lite olivolja. Strö torkad oregano och lite salt över degen. Baka högt upp i ugnen ca 20 minuter eller tills brödet är genomgräddat.
 
2.Skala och tärna sötpotatisen, grovhacka löken. Fräs lök och sötpotatis i lite olivolja i en stor gryta eller kastrull. Tillsätt pressad vitlök, malen ingefära och kanel.
 
3.Tillsätt vatten, buljontärningar och vitvinsvinäger. Låt sjuda under lock ca 15 minuter eller tills potatisen är mjuk.
 
4.Tillsätt stora vita bönor och philadelphiaosten till soppan, mixa soppan slät med stavmixer. Smaka av med salt, svartpeppar och saften från limén. Strö över färsk persilja. Servera sedan soppan med focaccian.
 
IMG_0487 IMG_0491 IMG_0490  

Pepparkakssnittar

Hej på er !
 
Nu är det bara 2 dagar kvar till julafton och nu börjar julstämningen bli på topp, det enda man hade velat ha är lite snö så hade julstämningen varit ännu mer på topp. :) Idag ska jag bjuda er på snittkakor och inte vilka snittkakor som helst utan pepparkakssnittar, vad passar bättre än det så här två dagar kvar till jul ?
 
IMG_0880
 
Du behöver:
 
*100 g mjukt smör
*1 dl socker
*2 msk sirap
*2,25 dl mjöl
*1/2 tsk bikarbonat
*1 tsk vaniljsocker
*1,5 tsk pepparkakskrydda
 
Gör så här:
 
1.Vispa smör, socker och sirap krämigt. Blanda mjöl, bikarbonat, vaniljsocker, pepparkakskrydda och vänd ner i smeten. Sätt ugnen på 175 grader.
 
2.Dela degen i två bitar. Rulla till två längder och platta till på bakplåtspapper. Strö över lite extra pepparkakskrydda. Grädda mitt i ugnen ca 10-15 minuter.
 
Skär kakorna medan de är lite varma.
 
IMG_0887 IMG_0886 IMG_0889
Visa fler inlägg