Müslikakor

Att äta ett nybakat bröd tilll frukost är nog det bästa som finns, ger lite mer lyx till vardagen. Så i helgen ställde jag mig och bakade müslikakor.
 
Till 4 kakor:
 
25 g jäst
6 dl vatten
1 msk salt
1 msk honung
5 dl müsli
12 dl vetemjöl
 
Gör så här :
 
1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt , 37 grader. Häll lite av vattnet över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt resten av vattnet, salt, honung, müsli och nästa allt vetemjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen smidigt ca 5 minuter. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.
 
2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela i fyra bitar. Forma varje bit till en rund, platt kaka. Ta ut ett hål i mitten med ett mått eller ett litet glas. Nagga kakorna och låt jäsa ytterligare ca 20 minuter utan bakduk.
 
3. Sätt ugnen på 250 grader. Pudra lite mjöl på kakorna.
 
4. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.
 
Sedan är det bara at avnjuta, med lite marmelad och ost !
 
 
 

När man inte orkar baka

Ibland har man kanske inte tid eller ork för att ställa sig att baka då funkar det att bjuda på köpekakor, givetvis är det alltid roligare att bjuda på hembakat men dessa kakorna från Maryland var faktiskt supergoda , sådär lagom spröda och perfekt med chokladkrämen inuti.
 
 
 
 
 

Låda Italiano

Här kommer en enkelt rätt som mestadels tillagar sig själv i ugnen. Sådana rätter kan vara skönt när man inte har den extra tiden.
 
Till 4 portioner-
 
150-200 g tagliatelle
Salt 
 
Stuvningen:
 
100 g bacon
2 burkar tonfisk
1 gul lök
1/2 dl klippt persilja
3 msk vetemjöl
2 dl mjölk
1 1/2 grädde
1 ägg
 
Tillbehör:
 
2 tomater
1-2 dl riven ost
 
Gör så här:
 
Koka tagliatellen knappt mjuk, spola den i kallt vatten och låt den rinna av.
 
 
 
Dela baconskivorna i mindre bitar och gör detsamma med tonfisken. Skala och finhacka löken. Stekt baconen och lägg därefter i tonfisken, lök och persilja. Fräs allt tillsammans en stund.
Strö över mjölet och späd på med mjölk och grädde. Låt koka i 3-5 minuter. Ta bort stekpannan från plattan och rör i ägget. Häll stuvningen över tagliatellen.
 
 
 
Skär tomaterna i skivor och lägg på stuvningen. Strö över osten.
 
 
 
 
Sätt ugnen på 250 grader och låt gratängen vara inne i cirka 15 minuter.
 
 
 
 
Sedan är det bara att avnjuta denna måltid. Det som är så bra är att det går utmärkt att frysa in. Perfekt om man behöver en måltid någon dag men inte hinner laga mat.
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg