Citronpinnar

Småkakor är väl verkligen något speciellt ? Det tar inte lång tid att slänga ihop och när man bjuder på småkakor är det alltid uppskattat. Småkakor är verkligen kärlek och dessa citronpinnar är verkligen inget undantag. Tänk er en underbart syrlig smak av citronen som bryts av lite med kaneltoppingen, mums ! :)
img_2044_5590dc4addf2b3067c9cf523
img_2045_5590dc64e087c3338ab2c9e6
Du behöver:
* 200 g smör, kallt
* 1 dl strösocker
* 4,5 dl vetemjöl extra fint
* 1 äggula
* 1 stor citron, finrivet skal
Garnering:
* 4 msk strösocker
* 1,5 tsk kanel
Gör så här:
1. Kör vetemjöl, strösocker och smör i köksassistens till en grynig massa. Tillsätt gulan och citronskalet och kör ihop till en deg.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda strösocker och kanel på ett fat. 3. Rulla ut till fingertjocka längder. Skär dem i 4-5 cm bitar. Rulla dem i kanelsockret och lägg dem på plåt med bakpapper. 4. Grädda 10 minuter mitt i ugnen.   Så enkelt och så otroligt gott !  
img_2037_5590ddd82a6b225f373771da

Citronpinnar

Småkakor är väl verkligen något speciellt ? Det tar inte lång tid att slänga ihop och när man bjuder på småkakor är det alltid uppskattat. Småkakor är verkligen kärlek och dessa citronpinnar är verkligen inget undantag. Tänk er en underbart syrlig smak av citronen som bryts av lite med kaneltoppingen, mums ! :)
 
 
 
 
Du behöver:
 
* 200 g smör, kallt
* 1 dl strösocker
* 4,5 dl vetemjöl extra fint
* 1 äggula
* 1 stor citron, finrivet skal
 
Garnering:
 
* 4 msk strösocker
* 1,5 tsk kanel
 
Gör så här:
 
1. Kör vetemjöl, strösocker och smör i köksassistens till en grynig massa. Tillsätt gulan och citronskalet och kör ihop till en deg. 

 

2. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda strösocker och kanel på ett fat.

3. Rulla ut till fingertjocka längder. Skär dem i 4-5 cm bitar. Rulla dem i kanelsockret och lägg dem på plåt med bakpapper.

4. Grädda 10 minuter mitt i ugnen.

 

Så enkelt och så otroligt gott ! 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Doptårta nummer 2 till Viktor

Hej på er ! Ny vecka och äntligen ska det bli fint väder, vågar man hoppas på sommar ? :) Jag är i full gång nu och bakar massa olika bakverk då vi snart ska fira Nova. Tänk att ett år redan har gått <3...
Idag tänkte jag visa er den andra doptårtan till Viktor som jag fick på beställning. De ville ha en riktigt sommartårta, med vaniljkräm, jordgubbssylt och grädde. För att få den lite mer passande till dop färgade jag lite av grädden blå och gjorde skiftningar i vitt. Verkligen en riktigt sommartårta som passar till alla tillfällen ! :)
img_3922_5590d475ddf2b3067c9cf4ec
Sockerkaksbotten:
Du behöver:
* 5 st ägg
* 2 dl strösocker
* 1 dl vetemjöl
* 1 dl potatismjöl
* 3 tsk bakpulver
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker tills de blir vitt och poröst. Vispa länge ca 10-15 minuter, då det ska bli luftigt.
2. Blanda i de övriga ingredienserna i en skål och blanda väl. Använd en gaffel så blir det jämt fördelat. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten. Tänk på att inte blanda så mycket.
3. Smöra och bröa en form ( jag använde en form på 26 cm ), men tänk på att inte smöra och bröa kanterna. Du får loss kakan från kanterna genom att dra försiktigt med en brödkniv runt hela, när kakan är färdiggräddad.
4. Grädda i understa delen av ugnen ca 40-50 minuter. Låt kakan svalna och dela sedan i 3 delar. Går även att frysa in och ta ut och dela när det är dags att fylla tårtan.
Jordgubbssylt:
* 1 liter jordgubbar
* 4 dl strösocker
* 3 dl syltsocker med pektin
* 0,5 krm natriumbensoat
Gör så här:
1. Snoppa jordgubbarna och dela eller skiva dem. Varva bär och socker i en kastrull. Låt stå ca 1 tim.
2. Låt jordgubbarna sjuda på svag värme ca 10 min. Ta bort ev skum. Rör ut natriumbensoat i lite sylt och rör ner i grytan.
3. Häll upp sylten i varma burkar och sätt på lock.
img_3927_5590d581ddf2b3069c03fa34
Vaniljkräm:
Du behöver:
* 2 äggulor * 3 dl mjölk
* 3 msk socker
* 1 msk potatismjöl
* 1 vaniljstång
Gör så här:
 
1. Dela vaniljstången och skrapa i kärnorna i en kastrull. 2. Blanda i de övriga ingredienserna och vispa ihop för hand. Låt blandningen sjuda, samtidigt som du vispar, tills krämen tjocknar. Se till så att den inte börjar koka eller bränns i botten, utan håll koll på den hela tiden. 3. Låt svalna och förvara sedan i glasburkar i kylen tills det är dags att fylla tårtan.
 img_3928_5590d658ddf2b30670ab1354
Dekoration:
Du behöver:
* Grädde
* Gele / hushållsfärg ( blå eller någon annan färg )
* Jordgubbar
* Pyntgele ( om du ska skriva på tårtan, annars uteslut det )
Ihopsättning av tårtan:
Börja med att dela bottnarna i 3 delar. Lägg den första botten på ett tårtfat eller fat fyll på med vaniljkrämen. Lägg dit den andra botten och fyll på med jordgubbssylt. Avsluta med den sista botten. Vispa grädda och bre på runt och uppepå tårtan. Ta hälften av det som är kvar av grädden och färga blått med gele eller hushållsfärg. Använd pyntgelen om ni ska skriva något, annars skippa detta momentet. Skriva jordgubar och sätt runt om och dekorera med några uppepå. Avsluta att fylla en spritspåse hälften färgad grädde och vanlig grädde. Spritsa runt tårtan.
img_3923_5590d8772a6b225f1cda53fa
 
Visa fler inlägg