Citronpinnar

Småkakor är väl verkligen något speciellt ? Det tar inte lång tid att slänga ihop och när man bjuder på småkakor är det alltid uppskattat. Småkakor är verkligen kärlek och dessa citronpinnar är verkligen inget undantag. Tänk er en underbart syrlig smak av citronen som bryts av lite med kaneltoppingen, mums ! :)
 
 
 
 
Du behöver:
 
* 200 g smör, kallt
* 1 dl strösocker
* 4,5 dl vetemjöl extra fint
* 1 äggula
* 1 stor citron, finrivet skal
 
Garnering:
 
* 4 msk strösocker
* 1,5 tsk kanel
 
Gör så här:
 
1. Kör vetemjöl, strösocker och smör i köksassistens till en grynig massa. Tillsätt gulan och citronskalet och kör ihop till en deg. 

 

2. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda strösocker och kanel på ett fat.

3. Rulla ut till fingertjocka längder. Skär dem i 4-5 cm bitar. Rulla dem i kanelsockret och lägg dem på plåt med bakpapper.

4. Grädda 10 minuter mitt i ugnen.

 

Så enkelt och så otroligt gott ! 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Doptårta nummer 2 till Viktor

Hej på er ! Ny vecka och äntligen ska det bli fint väder, vågar man hoppas på sommar ? :) Jag är i full gång nu och bakar massa olika bakverk då vi snart ska fira Nova. Tänk att ett år redan har gått <3...
 
Idag tänkte jag visa er den andra doptårtan till Viktor som jag fick på beställning. De ville ha en riktigt sommartårta, med vaniljkräm, jordgubbssylt och grädde. För att få den lite mer passande till dop färgade jag lite av grädden blå och gjorde skiftningar i vitt. Verkligen en riktigt sommartårta som passar till alla tillfällen ! :)
 
 
 
Sockerkaksbotten:
 
Du behöver:
 
* 5 st ägg
* 2 dl strösocker
* 1 dl vetemjöl
* 1 dl potatismjöl
* 3 tsk bakpulver
 
Gör så här:
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker tills de blir vitt och poröst. Vispa länge ca 10-15 minuter, då det ska bli luftigt. 
 
2. Blanda i de övriga ingredienserna i en skål och blanda väl. Använd en gaffel så blir det jämt fördelat. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten. Tänk på att inte blanda så mycket.
 
3. Smöra och bröa en form ( jag använde en form på 26 cm ), men tänk på att inte smöra och bröa kanterna. Du får loss kakan från kanterna genom att dra försiktigt med en brödkniv runt hela, när kakan är färdiggräddad.
 
4. Grädda i understa delen av ugnen ca 40-50 minuter. Låt kakan svalna och dela sedan i 3 delar. Går även att frysa in och ta ut och dela när det är dags att fylla tårtan.
 
 
Jordgubbssylt:
 
* 1 liter jordgubbar
* 4 dl strösocker
* 3 dl syltsocker med pektin
* 0,5 krm natriumbensoat
 
Gör så här:
 
1. Snoppa jordgubbarna och dela eller skiva dem. Varva bär och socker i en kastrull. Låt stå ca 1 tim.
 
2. Låt jordgubbarna sjuda på svag värme ca 10 min. Ta bort ev skum. Rör ut natriumbensoat i lite sylt och rör ner i grytan.
 
3. Häll upp sylten i varma burkar och sätt på lock. 
 
 
Vaniljkräm:
 
Du behöver:
 
* 2 äggulor
* 3 dl mjölk
* 3 msk socker
* 1 msk potatismjöl
* 1 vaniljstång
 
Gör så här:
 

1. Dela vaniljstången och skrapa i kärnorna i en kastrull.

2. Blanda i de övriga ingredienserna och vispa ihop för hand. Låt blandningen sjuda, samtidigt som du vispar, tills krämen tjocknar. Se till så att den inte börjar koka eller bränns i botten, utan håll koll på den hela tiden.

3. Låt svalna och förvara sedan i glasburkar i kylen tills det är dags att fylla tårtan.

 
Dekoration:
 
Du behöver:
 
* Grädde
* Gele / hushållsfärg ( blå eller någon annan färg )
* Jordgubbar
* Pyntgele ( om du ska skriva på tårtan, annars uteslut det )
 
Ihopsättning av tårtan:
 
Börja med att dela bottnarna i 3 delar. Lägg den första botten på ett tårtfat eller fat fyll på med vaniljkrämen. Lägg dit den andra botten och fyll på med jordgubbssylt. Avsluta med den sista botten. Vispa grädda och bre på runt och uppepå tårtan. Ta hälften av det som är kvar av grädden och färga blått med gele eller hushållsfärg. Använd pyntgelen om ni ska skriva något, annars skippa detta momentet. Skriva jordgubar och sätt runt om och dekorera med några uppepå. Avsluta att fylla en spritspåse hälften färgad grädde och vanlig grädde. Spritsa runt tårtan.
 
 
 
 

Svampnuggets

Nu var det ett tag sedan jag bjöd på en vegetariskt rätt så idag ska ni få en helt magisk vegetarisk rätt. Och det är svampnuggets jag pratar om. Jag serverade det med tortilla, en underbart god tomatsallad och mozarella ost..Mums på det !
 
Dessa nuggets slår allt i hästlängder, önskar att jag hade en bit av dem kvar så jag hade kunnat gå ner och ta en mumsbit tills middagen...
 
 
 
Här kommer detta mumsiga recept !
 
Du behöver:
 
Nuggetsen:
 
* 150 g champinjoner
*  vitlöksklyfta
* 2 msk olivolja
* 2 krm salt
* 1 krm svartpeppar
* 1 pkt kokta vita bönor ( 400 g )
* 2 kokta skalade potatisar
1 dl ströbröd
* 1 ägg
* 1/2 dl hackad persilja
 
Tomatsallad:
 
* 2 pkt körsbärstomater
* 1/ 2 rödlök
* 1 1/2 msk matyoghurt
* 1 tsk sambal oelek
* 1 tsk finrivet citronskal
* 1 krm salt
* 1 krm vitpeppar
 
 
Till servering:
 
* 150 g mozarella
* Tortillabröd
 
 
 
 
 
Gör så här:
 
1. Börja med tomatsalladen. Halvera tomaterna. Skala och skiva löken fint. Blanda alla ingredienser. Krydda med salt och peppar.
 
2. Ansa och hacka champinjonerna. Skala och riv vitlöken.
 
3. Stek champinjoner och vitlök i oljan i en stekpanna tills de får färg, ca 5 minuter. Krydda med 1 krm av saltet och hälften av pepparn. Låt svalna.
 
4. Häll av, skölj och låt bönorna rinna av. Mixa bönor och potatis slätt. Blanda med champinjonröran, ströbröd, ägg och persilja. Krydda med resterande mängd salt och peppar.
 
5. Ta lite olja på händerna och forma smeten till avlånga nuggets. Grilla eller stek dem i olja runt om tills de får fin färg. Skiva mozzarellan tunt. Värm tortillabröden
 
Servera svampnuggetsen i tortillabröd med tomatsallad och mozzarella
 
 
 
 
Glöm inte att följa mig på instagram baakochmaat
 
Visa fler inlägg