Julstubbe

Hej mina fina läsare ! Igår tog jag en dag off från bloggen, kände att jag behövde det då jag hade fullt upp med förberedelse inför idag och jag har åkt på en ordentlig förkylning så har inte alls mått så bra. Men idag är det nyår så då mår man alltid lite bättre och ikväll blir det fest. Vi ska ha folk hemma hos oss, äta massa gott och bara umgås, precis så som ett nyår ska vara. :)
 
Idag tänkte jag bjuda på denna Julstubbe som jag bjöd på till Julafton, en rulltårta fylld med choklad. Tycker även den passar att bjuda på som efterrätt idag, en klick grädde och färska bär så blir det en perfekt efterrätt ( här hemma blir det dock en Red Velvet tårta ).
 
 
 
 
 
 
Du behöver:
 
* 4 ägg
* 1 1/4 dl socker
* 1 2/3 dl extra fint vetemjöl
* 2 msk kakao
 
Glasyr:
 
* 150 g mörk choklad
* 2 äggulor
* 1 2/3 dl mjölk
* 1 1/4 dl smör
* 4 msk florsocker
 
Garnering:
 
* Kristyrsmet ( blandas med florsocker och vatten )
* Florsocker att pudra över.
 
Gör så här:
 
1. Smörj en långpanna, 30 x 23 cm och klä med bakplåtspapper.
 
2. Vispa ägg och socker med elvisp i 10 minuter, eller tills smeten är ljus, skummig och vispen lämnar spår i smeten. Blanda mjöl och kakao och vänd ner i äggsmeten. Häll över i långpannan och grädda i 200 grader i ca 12 minuter eller tills kakan fjädrar lätt.
 
3. Pudra ett bakpapper med florsocker och stjälp upp kakan. Dra bort det första pappret och skär bort de ojämna kanterna. Skär ett litet snitt halvvägs in på kakan, ca 1 cm från ena kortänden. Rulla ihop sockerkakan med pappret, lägg över på ett galler och låt kallna.
 
4. Bryt chokladen i bitar och smält i en skål över vattenbad. Vispa ner äggulorna och mjölk. Rör och koka upp. Smeten ska vara tjock så att den täcker ytan på en salladssked eller en stor sked. Lägg över fuktat bakpapper och låt kallna. Rör smör och socker. Blanda i smeten.
 
5. Rulla ut kakan, ta bort papperet och bred på 1/3 av glasyren. Rulla åter ihop tårtan och lägg på ett fat. Bred ut resten av glasyren över tårtan och gör spår med en gaffel. Låt glasyren stelna.
 
6. Blanda ihop florsocker och vatten, spritsa ut kristyren i lite ojämnt på kanterna. Pudra över florsocker.
 
Gott Nytt år på er ! Hoppas ni får en underbar kväll och natt :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vårt julfirande

Vi firade jul två dagar i rad, först var vi hemma hos oss Julafton och Juldagen firades hemma hos mamma och pappa. Denna julen har varit den bästa sedan jag blev vuxen och tror det kan ha att göra med att man har en liten flicka själv. Så mycket glädje och kärlek hon skänker oss varje dag.
 
Här kommer en bilbbomb från våra julfirande och även en del av maten jag bjöd på ! :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Allt det varma som köttbullar, prinskorv, janssons med mera är inte med på bilderna, utan det höll sig varmt i ugnen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Saffransmarinerad kycklingfilé med rotfrukter

Än så länge är vi inne i december månad och då tänkte jag dela med mig av detta underbara recept på en saffransmarinerad kycklingfilé med rotfrukter. Det blev en sådan där lagom smak som inte tog över för mycket och med rotfrukterna blev det gudomligt gott ! :) Jag kommer äta denna rätt många gånger det kommande året och inte bara under december månad. ;)
 
 
Här kommer receptet på denna smarriga rätt ! :) 
Receptet är till 4 portioner.
 
Saffransmarinad:
 
Du behöver:
 
* 4 kycklingfilé
* 2 pkt saffran ( 0,5 g )
* 1 pressad vitlöksklyfta
* 2 msk rapsolja
* 1 msk honung
 
Gör så här:
 
Blanda ihop allt i en skål och pensla på kycklingfilérna. Lägg i en påse och låt stå över natten om du har tid till det. Går annars att tillaga direkt.
 
Till rätten:
 
Du behöver:
 
* Olivolja
* 6 potatisar
* 4 morötter
* 4 rödbetor
* 2 palsternackor
* Creme fraiche
* Solrosfrön
 
Gör så här:
 
1. Skala alla rotfrukter och dela dem i bitar. Häll olja över potatisen och rödbetorna och kör in i ugnen på 225 grader.
 
2. Stek kycklingfilérna i en stekpanna så de får färg, lägg över i en ugnsfast form och sätt in i ugnen. Du kan använda samma ugn då det ska tillagas i 225 grader i ca 10 minuter. Sedan sänker du ugnen till 190 grader.
 
3. När du sänker ugnen till 190 grader lägger du på morötterna och palsternackan bland rödbetorna och potatisen.
 
4. Låt kycklingen och rotfrukterna vara i ugnen ca 15-20 minuter till. Strö sedan över solrosfrön när rätten serveras.
 
Serveras med en klick creme fraiche !
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg