Julstubbe

Hej mina fina läsare ! Igår tog jag en dag off från bloggen, kände att jag behövde det då jag hade fullt upp med förberedelse inför idag och jag har åkt på en ordentlig förkylning så har inte alls mått så bra. Men idag är det nyår så då mår man alltid lite bättre och ikväll blir det fest. Vi ska ha folk hemma hos oss, äta massa gott och bara umgås, precis så som ett nyår ska vara. :)
Idag tänkte jag bjuda på denna Julstubbe som jag bjöd på till Julafton, en rulltårta fylld med choklad. Tycker även den passar att bjuda på som efterrätt idag, en klick grädde och färska bär så blir det en perfekt efterrätt ( här hemma blir det dock en Red Velvet tårta ).
img_2681_54a3e14addf2b316146b6b66
Du behöver:
* 4 ägg
* 1 1/4 dl socker
* 1 2/3 dl extra fint vetemjöl
* 2 msk kakao
Glasyr:
* 150 g mörk choklad
* 2 äggulor
* 1 2/3 dl mjölk
* 1 1/4 dl smör
* 4 msk florsocker
Garnering:
* Kristyrsmet ( blandas med florsocker och vatten )
* Florsocker att pudra över.
Gör så här:
 
1. Smörj en långpanna, 30 x 23 cm och klä med bakplåtspapper.
2. Vispa ägg och socker med elvisp i 10 minuter, eller tills smeten är ljus, skummig och vispen lämnar spår i smeten. Blanda mjöl och kakao och vänd ner i äggsmeten. Häll över i långpannan och grädda i 200 grader i ca 12 minuter eller tills kakan fjädrar lätt.
3. Pudra ett bakpapper med florsocker och stjälp upp kakan. Dra bort det första pappret och skär bort de ojämna kanterna. Skär ett litet snitt halvvägs in på kakan, ca 1 cm från ena kortänden. Rulla ihop sockerkakan med pappret, lägg över på ett galler och låt kallna.
4. Bryt chokladen i bitar och smält i en skål över vattenbad. Vispa ner äggulorna och mjölk. Rör och koka upp. Smeten ska vara tjock så att den täcker ytan på en salladssked eller en stor sked. Lägg över fuktat bakpapper och låt kallna. Rör smör och socker. Blanda i smeten.
5. Rulla ut kakan, ta bort papperet och bred på 1/3 av glasyren. Rulla åter ihop tårtan och lägg på ett fat. Bred ut resten av glasyren över tårtan och gör spår med en gaffel. Låt glasyren stelna.
6. Blanda ihop florsocker och vatten, spritsa ut kristyren i lite ojämnt på kanterna. Pudra över florsocker.
Gott Nytt år på er ! Hoppas ni får en underbar kväll och natt :)
img_2680_54a3e11c9606ee4c3abe9b42
img_2677_54a3e1002a6b226e979586ee

Julstubbe

Hej mina fina läsare ! Igår tog jag en dag off från bloggen, kände att jag behövde det då jag hade fullt upp med förberedelse inför idag och jag har åkt på en ordentlig förkylning så har inte alls mått så bra. Men idag är det nyår så då mår man alltid lite bättre och ikväll blir det fest. Vi ska ha folk hemma hos oss, äta massa gott och bara umgås, precis så som ett nyår ska vara. :)
 
Idag tänkte jag bjuda på denna Julstubbe som jag bjöd på till Julafton, en rulltårta fylld med choklad. Tycker även den passar att bjuda på som efterrätt idag, en klick grädde och färska bär så blir det en perfekt efterrätt ( här hemma blir det dock en Red Velvet tårta ).
 
 
 
 
 
 
Du behöver:
 
* 4 ägg
* 1 1/4 dl socker
* 1 2/3 dl extra fint vetemjöl
* 2 msk kakao
 
Glasyr:
 
* 150 g mörk choklad
* 2 äggulor
* 1 2/3 dl mjölk
* 1 1/4 dl smör
* 4 msk florsocker
 
Garnering:
 
* Kristyrsmet ( blandas med florsocker och vatten )
* Florsocker att pudra över.
 
Gör så här:
 
1. Smörj en långpanna, 30 x 23 cm och klä med bakplåtspapper.
 
2. Vispa ägg och socker med elvisp i 10 minuter, eller tills smeten är ljus, skummig och vispen lämnar spår i smeten. Blanda mjöl och kakao och vänd ner i äggsmeten. Häll över i långpannan och grädda i 200 grader i ca 12 minuter eller tills kakan fjädrar lätt.
 
3. Pudra ett bakpapper med florsocker och stjälp upp kakan. Dra bort det första pappret och skär bort de ojämna kanterna. Skär ett litet snitt halvvägs in på kakan, ca 1 cm från ena kortänden. Rulla ihop sockerkakan med pappret, lägg över på ett galler och låt kallna.
 
4. Bryt chokladen i bitar och smält i en skål över vattenbad. Vispa ner äggulorna och mjölk. Rör och koka upp. Smeten ska vara tjock så att den täcker ytan på en salladssked eller en stor sked. Lägg över fuktat bakpapper och låt kallna. Rör smör och socker. Blanda i smeten.
 
5. Rulla ut kakan, ta bort papperet och bred på 1/3 av glasyren. Rulla åter ihop tårtan och lägg på ett fat. Bred ut resten av glasyren över tårtan och gör spår med en gaffel. Låt glasyren stelna.
 
6. Blanda ihop florsocker och vatten, spritsa ut kristyren i lite ojämnt på kanterna. Pudra över florsocker.
 
Gott Nytt år på er ! Hoppas ni får en underbar kväll och natt :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vårt julfirande

Vi firade jul två dagar i rad, först var vi hemma hos oss Julafton och Juldagen firades hemma hos mamma och pappa. Denna julen har varit den bästa sedan jag blev vuxen och tror det kan ha att göra med att man har en liten flicka själv. Så mycket glädje och kärlek hon skänker oss varje dag.
Här kommer en bilbbomb från våra julfirande och även en del av maten jag bjöd på ! :)
img_2741_549d9e059606ee3809fdf805
img_2745_549d9e302a6b22268c4150b0
img_2746_549d9e68ddf2b367a9b9dafc
img_2747_549da0d1e087c375d0922649
img_2751_549da1019606ee2f111bb758
img_2755_549da12cddf2b37a6abaaec3
Allt det varma som köttbullar, prinskorv, janssons med mera är inte med på bilderna, utan det höll sig varmt i ugnen.
img_2857_549da26e2a6b224ef98c21f8
img_2866_549da2f32a6b224ef98c221c
img_2873_549da34b2a6b22a2c892f4db
Visa fler inlägg