Cevapcici med klyftpotatis

 

 
Cevapcici funkar utmärkt att steka i stekpannan eller att grilla, perfekt på en fredagskväll. Servera gärna med en hemmagjord tzatziki, pitabröd och klyftpotatis med ungsbakade grönskaker.
 
 
Detta behöver du:
 
1 kg potatis
6 morötter
2 röda paprikor
2 tsk olivolja
salt och peppar


Cevapcici:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
500 g blandfärs
1 tsk salt
1 krm peppar
1 tsk sambal oelek
1 msk smör eller margarin
 
Tzatziki:
 
5 dl turkisk yoghurt
1 gurka ( stor )
1 tsk salt
1 skvätt citronsaft
2 tsk olivolja
2 vitlöksklyftor, riven eller mycket finhackad


Gör så här :
 
Börja med tzatzikin då den tar ett tag att göra, ska ni äta på kvällen förbered såsen gärna på förmiddagen.
 
Häll yoghurten i ett kaffefilter, eller i en sil klädd med kökshandduk. Låt stå minst 1 timme, gärna längre, så att vasslen rinner av. Dela gurkan och skrapa ut kärnorna med en tesked. Riv gurkan på den grova sidan av rivjärnet. 
Lägg gurkstrimlor och salt i en skål. Låt stå och dra ca 1 timme. Häll över gurkan i en sil. Pressa ur all vätska. 
 Blanda yoghurt, vitlök och olivolja. Tillsätt gurkmoset. Smaka av med salt och några droppar citron. Låt gärna tzatzikin stå och dra ett par timmar i kylskåp så sätter smakerna sig ordentligt.

Sätt ugnen på 225˚C och sätt in en plåt.Skär potatis, morötter och paprika i klyftor. Blanda potatisklyftorna med olivolja, krydda med salt och peppar. Lägg potatisen på plåten och in i ugnen ca 30 minuter. Tillsätt morötterna och paprika när ca 10 minuter återstår av tiden.
 
Skala och riv lök och vitlök. Blanda löken med färsen och krydda med salt, peppar och sambal.Forma till järpar och stek dem i matfettet i en stekpanna, ca 2 minuter på varje sida. Låt dem eftersteka i ugnen ca 5 minuter. Smaksätt salt och peppar. Servera cevapcici med de rostade potatisen och grönsakerna, tzatziki och pitabröd.
 
 

God frukost !

Detta är en perfekt frukost om man har bråttom. Turkisk yoghurt med hallon. Jag är inget stort frukostfan så för mig är detta super, man håller sig mätt länge och det är positivt :) !
 
 

Litet uppehåll

Kommer de närmsta veckorna inte ha lika mycket tid med bloggen , då vi är mitt uppe i en flytt. Då jag bara vill skriva om matlagning och bakning känner jag inte att jag kan lägga den tiden på att göra det då halva hemmet är nerpackat. Men i mitten av maj har vi nog kommit iordning och då är jag tillbaka med full kraft. Givetvis kommer jag blogga litegrann även nu , men mer så ni inte blir besvikna när det inte blir massa inlägg :) 
Visa fler inlägg