Cevapcici med klyftpotatis

 

 
Cevapcici funkar utmärkt att steka i stekpannan eller att grilla, perfekt på en fredagskväll. Servera gärna med en hemmagjord tzatziki, pitabröd och klyftpotatis med ungsbakade grönskaker.
 
 
Detta behöver du:
 
1 kg potatis
6 morötter
2 röda paprikor
2 tsk olivolja
salt och peppar


Cevapcici:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
500 g blandfärs
1 tsk salt
1 krm peppar
1 tsk sambal oelek
1 msk smör eller margarin
 
Tzatziki:
 
5 dl turkisk yoghurt
1 gurka ( stor )
1 tsk salt
1 skvätt citronsaft
2 tsk olivolja
2 vitlöksklyftor, riven eller mycket finhackad


Gör så här :
 
Börja med tzatzikin då den tar ett tag att göra, ska ni äta på kvällen förbered såsen gärna på förmiddagen.
 
Häll yoghurten i ett kaffefilter, eller i en sil klädd med kökshandduk. Låt stå minst 1 timme, gärna längre, så att vasslen rinner av. Dela gurkan och skrapa ut kärnorna med en tesked. Riv gurkan på den grova sidan av rivjärnet. 
Lägg gurkstrimlor och salt i en skål. Låt stå och dra ca 1 timme. Häll över gurkan i en sil. Pressa ur all vätska. 
 Blanda yoghurt, vitlök och olivolja. Tillsätt gurkmoset. Smaka av med salt och några droppar citron. Låt gärna tzatzikin stå och dra ett par timmar i kylskåp så sätter smakerna sig ordentligt.

Sätt ugnen på 225˚C och sätt in en plåt.Skär potatis, morötter och paprika i klyftor. Blanda potatisklyftorna med olivolja, krydda med salt och peppar. Lägg potatisen på plåten och in i ugnen ca 30 minuter. Tillsätt morötterna och paprika när ca 10 minuter återstår av tiden.
 
Skala och riv lök och vitlök. Blanda löken med färsen och krydda med salt, peppar och sambal.Forma till järpar och stek dem i matfettet i en stekpanna, ca 2 minuter på varje sida. Låt dem eftersteka i ugnen ca 5 minuter. Smaksätt salt och peppar. Servera cevapcici med de rostade potatisen och grönsakerna, tzatziki och pitabröd.