Kantarellfylld lövbiff

Vad passat bättre än svamp och vinbärsgelé i en gräddig sås med fyllda lövbiffar och råstekta potatis ? Och visst är det perfekta smaker när vintern är i vårt land och mörkret lägger sig på eftermiddagen ? 
 
Tycker själv att denna rätt passar perfekt en söndagseftermiddag då man bara vill mysa till det lite extra ! :)
 
 
Du behöver:
( till 4 portioner )
 
* 4 stora lövbiff
* 200 g kantareller
* 1 vitlöksklyfta
* 2 msk smör
* 2 1/2 dl matlagningsgrädde
* 1 dl hackad basilika
 
Sås:
 
* 2 dl köttbuljong av 1/2 tärning
* 1 msk svartvinbärsgelé
* Maizenaredning för mörka såser
* Salt och svartpeppar.
 
Råstekta potatis:
 
* 1 kg potatis
* 1 vitlöksklyfta
* Salt och vitpeppar
* Olja till stekning
 
Gör så här:
 
1. Ansa och dela kantarellerna om de är stora. Skala och finhacka vitlöken. Fräs svamp och vitlök i lite av smöret, tillsätt grädde och basilika.
 
2. Lägg ut lövbiffarna på skärbräda. Fördela hälften av svampröran och rulla ihop. Fäst med tandpetare. Stek rulladerna i resten av smöret tills de har fått fin färg och är genomstekta. Håll dem varma i ugnen medan det andra tillagas.
 
Sås:
 
1. Blanda resten av svampröran med resten av grädden, buljong och vinbärsgelé.
 
2. Låt koka upp under omrörning. Tillsätt redning enligt anvisning på förpackningen. Smaka av med salt och peppar.
 
Råstekta potatis:
 
1. Skala potatisen. Skölj den i kallt vatten och skiva. Torka av potatisskivorna.
 
2. Stek skivorna i olja i 15- 20 minuter. Stek antingen i två pannor eller i omgångar. Krydda med pressad vitlök, salt och peppar.
 
Smaklig måltid på er !
 
 
 
 
 
 
 
 

Klassiskt hamburgerbröd

Till helgen älskar jag att äta en rejäl hamburgare, det enda som är ett måste är att allt är hemmagjort, från såsen till brödet. Och detta klassiska hamburgerbröd är otroligt gott. Plus för att det även är få ingredienser. Man kan välja att ha sesamfrön på om man vill men jag gillar mina bröd helt platta uppepå.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Du behöver:
( till ca 5 stora bröd )
 
* 1/2 paket jäst ( 25 g )
* 25 g smör
* 2 1/2 dl mjölk
* 1/2 tsk socker 
* 1/2 tsk salt
* 5 1/2 dl vetemjöl special
* 1 ägg
 
Gör så här:
 
1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och rör om. Värm till 37 grader. Tillsätt vätskan i bunken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt salt, socker nästan allt mjöl. Arbeta degen 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand.
 
2. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.
 
3. Knåda degen lätt med resten av mjölet. Rulla till bollar, ett per bröd. Lägg på en bakpappersklädd plåt. Tryck till lätt så de plattas till lite. Lägg över en bakduk och låt jäsa 30 minuter.
 
4. Sätt ugnen på 225 grader.
 
5. Pensla bröden med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter tills bröden får fin färg. Låt svalna på galler innan de delas.
 
Servera med tillbehör som du gillar att ha just i din hamburgare ! :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Enkel chokladtårta

Denna underbara fredag bjuder jag på en helt gudomlig chokladtårta. Tankarna får en att tänka på Frankrike då chokladtårtan blir som en härlig tryffel. Men bara för att tankarna går till Frankrike behöver inte tårtan vara svår, nejdå den här slängs ihop på ett kick ! Precis så som det ska vara :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Du behöver:
( till 8-10 bitar )
 
* 200 g smör
* 200 g mörk choklad
* 4 ägg
* 3 dl strösocker
*1/2 dl vetemjöl
 
Garnering:
 
* Grädde
* Röd karamellfärg
* Chokladhjärtan
 
Gör så här:
 
1. Sätt ugnen på 200 grader. Smöra en form ca 24 i diameter, med löstagbar kant.
 
2. Koka upp smöret och slå det kokande över den finhackade chokladen. Vispa blandningen till en blank smet utan klumpar.
 
3. Vispa ner ägg och socker, sikta ner mjölet. Smeten ska bli helt slät.
 
4. Häll smeten i den smorda formen och grädda i 20 minuter.
 
5. Ta ut kakan ur ugnen och låt den kallna. Lossa den försiktigt ur formen och lägg över på ett tårtfat.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag vispade ihop grädde och la över häften i en skål och vände ner några droppar röd karamellfärg. Sedan spritsade jag ut över tårtan och dekorerade med mörka chokladhjärtan. Ljuvligt gott och det får tårtan att se mer avancerad ut än den är.
 
Om man vill kan man frysa in tårtan men tänk på att ta bort grädden och dela upp kakan innan den fryses in. Tryffeln sätter sig ännu mer i frysen så när man tar ut den och låter kakan bli rumstempererad så smälter den verkligen i munnen. Mumma ! :)
 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg