Apelsinvatten

När jag la upp citronvatten så fick jag en kommentar av en underbar läsare att det även är gott med apelsinvatten, så givetvis testade jag det och oj så gott det blev. Kommer göras ofta hemma hos oss. 
 
 
 
Du behöver:
 
* 2 apelsiner
* 10 isbitar
 
Gör så här:
 
Pressa ut saften ur en apelsin och skiva den andra apelsinen i bitar. Häll i saften från apelsinen i vattnet och sedan de skivade bitarna, tillsätt till sist isbitarna.
 
 
 
 
 
 

Spenat och fetaostpaj

Denna vegetariska paj har jag gjort  många gånger och det kommer bli många gånger till. Perfekt matig paj att bjuda på eller bara avnjuta med familjen.
 
Du behöver:
 
Pajdeg:
 
* 2 dl vetemjöl
* 1 dl grahamsmjöl
* 75 g smör
* 0,75 dl lättkesella
 
Fyllning:
 
* 1 paket fryst bladspenat
* en gul lök
* en pressad vitlöksklyfta
* en röd paprika
* en liten squash
* 200 g fetaost
* 2 tomater
 
Äggstanning:
 
* 3 dl mjölk
* 3 st ägg
* 2 dl riven ost
* 2 krm salt & peppar
* 1 tsk torkad oregano.
 
 
 
Gör så här:
 
1. Arbeta samman mjöl och smör, tillsätt kesellan. Tryck ut pajdegen i en smord pajform och förgrädda i mitten av ugnen i 200 g i ca 10 minuter.
 
2. Krama ur spenaten ordentligt och fördela den i pajskalet. Salta och peppra.
 
3. Hacka löken, dela paprikan och squashen i bitar. Stek grönsakerna mjuka tillsammans med vitlöken, salta och peppra. Lägg grönsakerna på spenaten i formen.
 
4. Skär fetaosten i bitar och strö över grönsakerna
 
5. Skiva tomaterna och fördela den över pajen.
 
6. Vispa samman ägg, mjölk, salt, peppar och oregano. Tillsätt osten och häll äggstanningen över pajen.
 
7. Grädda pajen i mitten av ugnen i 200 g i ca 30-40 minuter.
 
 
 
 
 
 
 

Pitabröd

Jag älskar att baka pitabröd för man kan ha det till så mycket. Då min man är från Kroatien så är han uppväxt på att man har bröd till alla olika maträtter ( kanske inte så nyttigt, men ack så gott ) så vi har det till lasagne , spaghetti och köttfärsås olika grytor ja allt man kan doppa i helt enkelt. Sedan har vi det till att fylla med olika röror, som kyckling, kött med mera eller varför inte göra en favoritmacka och bara avnjuta direkt när brödet kommer ut från ugnen.
 
Du behöver:
( till 25 st )
 
* 50 g jäst
* 8 dl vatten
* 1 msk olivolja
* 1 msk salt
* ca 2 liter vetemjöl
 
 
 
Gör så här:
 
1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Häll vattnet över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt olivolja, salt och mjöl, spara lite till utbakningen. 
 
2. Arbeta degen smidig ca 5 minuter. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.
 
3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela degen i 25 bitar och forma till runda bullar. Tryck ut bullarna till platta kakor, ca 1/2 cm tjocka och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.Låt jäsa ca 20 minuter under bakduk.
 
4. Sätt ugnen på 275 grader. Vänd bröden och grädda dem mitt i ugnen på 7 - 8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg