Marinad till fläskfilé

Denna marinaden passar utmärkt till om man ska grilla eller göra fläskfilén i ugnen. För att få bästa resultat är det bäst att marinera någon timme i förväg och låta köttet ligga i en påse med marinaden.
 
Detta behöver du:
 
* 2 pressad vitlöksklyftor
* 3 msk olivolja eller matolja
* 1 msk kinesisk soja
* 1 tsk honung
* 2 msk vinäger
* 2 krm salt
* 1 krm svart- eller vitpeppar
* Färska eller torkade örter som: något krm eller blad av timjan, rosmarin samt salvia (valfritt)
 
Gör så här:
 
Blanda ihop alla ingredienserna och stryk på fläskfilén, häll resterande marinad i en plastpåse / fryspåse och lägg i fläskfilén, lägg i kylskåpet någon timme.
 
 
 
 
 
 
 

After Eight tårta med grädde

För alla mintälskare är denna tårtan super, kraftig mintsmak och grädden blir toppen över i:et. Hade inga färska bär hemma, men skulle vara supergott med blåbär, hallon och jordgubbar !
 
 
 
Till 12 personer
 
Detta behöver du :
 
* 200 g smör
* 100 g mörk choklad
* 100 g After Eight ( 12 plattor )
* 4 ägg
* 2 dl strösocker
* 1 tsk vaniljsocker
* 2 1/4 dl vetemjöl
* 2 msk kakao
* 1 tsk bakpulver
* 1 krm salt
 
Glasyr:
 
* 50 g smör
* 1/2 dl vispgrädde
* 100 g After Eight ( 12 plattor )
 
Garnering:
 
* 200 g After Eight ( 24 plattor )
* Grädde att spritsa
 
 
 
Gör så här:
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör, choklad och After Eight över vattenbad eller i mikrovågsugn och låt svalna.
 
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Blanda ner chokladsmöret. Sikta ner vetemjöl, kakao, bakpulver och salt.
 
3. Klä bottnen på en form med löstagbar kant med bakplåtspapper. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 20-30 minuter. Kakan är klar när den släpper kanterna och nästan har stannat i mitten när man skakar formen. Låt svalna och låt kakan stå kvar i formen.
 
4. Glasyr: Smält smör, grädde och After Eight till glasyren. Häll glasyren över kakan. Låt stelna i kylen 2-3 timmar minst.
 
5. Lossa kakan från formen och garnera med After Eight runt kanten. Spritsa grädde runt kanten och i mitten, avsluta med att dela två After Eight och sätta dem i mitten.
 
Sedan är det bara att avnjuta !
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Amerikanska cookies

Supergoda amerikanska cookies, varför betala dyra pengar på fik när man kan göra dessa hemma och resultatet blir dessutom så mycket godare !
 
Till ca 50 cookies behövs:
 
* 6 dl havregryn
* 4 dl vetemjöl
* 1/2 tsk salt
* 1 tsk bakpulver
* 1 tsk vaniljsocker
* 1 tsk bikarbonat
* 250 g smör
* 2 dl strösocker
* 2 1/2 dl farinsocker
* 2 ägg
* 200 g grovt hackad mörk choklad
* 200 g hackade hasselnötter
 
Gör så här:
 
1. Sätt ugnen på 190 grader.
 
2. Blanda havregryn, vetemjöl, salt, bakpulver, vaniljsocker och bikarbonat.
 
3. Blanda smöret med sockersorterna, helst i en matberedare men funkar även med en elvisp. Häll ner mjölblandningen, tillsätt äggen och sist den hackade chokladen och de hackade nötterna.
 
4. Kör ihop till en deg i matberedaren eller arbeta samman för hand.
 
5. Rulla ca 50 ganska stora kulor och tryck sedan ut dem litegrann, lägg dem glest på en plåt med bakplåtspapper. Lägg dem inte för tätt då de flyter ut en del.
 
6. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 15 minuter. 
 
Sedan är de bara att avnjuta. Även perfekt att ge bort om man är bortbjuden, köp ett fint kakfat / burk och lägg dem lite snyggt, tips är även att skriva av receptet på ett fint papper.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg