Jag älskar att baka pitabröd för man kan ha det till så mycket. Då min man är från Kroatien så är han uppväxt på att man har bröd till alla olika maträtter ( kanske inte så nyttigt, men ack så gott ) så vi har det till lasagne , spaghetti och köttfärsås olika grytor ja allt man kan doppa i helt enkelt. Sedan har vi det till att fylla med olika röror, som kyckling, kött med mera eller varför inte göra en favoritmacka och bara avnjuta direkt när brödet kommer ut från ugnen.
Du behöver:
( till 25 st )
* 50 g jäst
* 8 dl vatten
* 1 msk olivolja
* 1 msk salt
* ca 2 liter vetemjöl
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Häll vattnet över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt olivolja, salt och mjöl, spara lite till utbakningen.
2. Arbeta degen smidig ca 5 minuter. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.
3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela degen i 25 bitar och forma till runda bullar. Tryck ut bullarna till platta kakor, ca 1/2 cm tjocka och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.Låt jäsa ca 20 minuter under bakduk.
4. Sätt ugnen på 275 grader. Vänd bröden och grädda dem mitt i ugnen på 7 - 8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
#8 -
-
Lisa:
Alltid bra att ha i frysen!
#9 -
-
Susanne P:
Jag gillar inte söta bakverk (beror mest troligt på att två av våra barn har diabetes) men goda matbröd gillar jag desto mer. Både att baka och att äta.
Önskar dej en trevlig helg.
#10 -
-
✫ Fru Eriksson:
Mmm...Gottit - Känner riktigt doften av nybakat hihi
Ha en trevlig Fredagskväll!
#19 -
-
Ama de casa:
Jag och bakning är inte riktigt vänner... Speciellt inte när det är jäst inblandat. För husfridens skull så köper jag bröd istället - och pitabröd är verkligen jättegott :-)
Svar:
Sara Tuvesson
sv: eller hur? Den är grym :)