Nyttig morotskaka
Jag bakar mer och mer nyttigt och älskar att för varje gång man slänger ihop något så är det precis lika gott som en sockrig efterrätt eller fikabröd. Man behöver inte alltid baka nyttigt men någon gång är det bra att byta ut det ordinarie fikabrödet. :) Ännu ett toppenrecept från Vélochef boken och jag känner att snart är jag redo för att börja testa fram olika bakverk som är sådär perfekt goda men även supernyttiga. <3


Morotskaka
Du behöver:
*3 ägg
*2 medelstora bananer
*10 dadlar, urkärnade
*6 msk solrosolja
*120 g rågmjöl
*1 1/2 tsk bakpulver
* 2 tsk kanel
*1 tsk ingefära
*1 tsk kardemumma
*3 morötter
*50 g hasselnötter (färdighackade)
*50 g kokosflingor
Gör så här:
1.Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en springform ca 24 cm i diameter.
2.Mixa bananer, dadlar och solrosolja med en stavmixer till en tjock puré. Vispa äggen luftiga för hand i en bunke.
3.Blanda ihop äggen och bananröran. Sikta i rågmjölet blandat med bakpulver och kryddorna. Vänd runt med en slickepott.
4.Riv morötterna. Blanda grundligt in morötter, hasselnötter och kokosflingor i smeten. Häll kaksmeten i formen och grädda ca 40 minuter i mitten av ugnen.
5.Låt sedan kakan svalna av ordentligt så den inte är varm när du lägger på toppingen.
Topping
Du behöver:
*200 g philadelphiaost
* 3 msk dadelsirap (recept längst ner)
*1/2 apelsin, saften
Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienserna. Bred glasyren över den kalla kakan.
Dadelsirap
Du behöver:
*200g dadlar
*3 1/2 dl vatten
*1/2 citron, saften
*En nypa havssalt
Gör så här:
1.Kärna ur dadlarna och dela dem i mindre bitar.
2.Kör alla ingredienser i en blender till en tjock sirap. Förvara i kylskåpet. (Håller i ca 2 veckor i en burk med lock) Innan morotskakan ska serveras riv morötter, apelsinskal och citronskal och strö över hela kakan.






Gud såååå gott :D