Nobel dessert

Hej på er ! Igår var det Nobel och då lyxade vi till det med familjen och åt finmiddag, min bror och hans familj stod för förrätten, mamma och pappa för varmrätten och jag och min familj för efterrätten. Jag hämtade uppläggs inspiration från Daniels Roos bok Desserter med stil och jag blev supernöjd med smakkombinationerna, en härlig marmorbrownie i en tung chokladsmak som bröts av med jordgubbsgrädde och en härlig hallon och lakritscheesecake som bröts av med citronmaränger, en perfekt kombination helt i min smak. Receptet jag har utformat räcker till ca 30-40 portioner så det är en himla massa, men det bästa är att man inte behöver äta upp allt utan förvara browniekakan i kylskåpet och cheesecaken i frysen så kan ni mumsa i er mer dagen efter. IMG_0722
 
Marmorbrownie
 
Du behöver:
 
* 1 tsk vaniljsocker
* 2 dl strösocker
* 2 ägg
* 50 g smör
* 0.5 dl matolja
* 1 dl ljus sirap
* 1 dl kakao
* 1 tsk bakpulver
* 2 dl vetemjöl
* 1 krm salt
* 100 g mörk choklad
 
Gör så här:
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa vaniljsocker, strösocker och ägg vitt och riktigt pösigt.
 
2. Smält smöret, häll i matolja och sirap, blanda det med äggsmeten. Blanda kakao, bakpulver, vetemjöl och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
 
3. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad och blanda den med smeten.
 
4. Smöra en springform som är ca 24 cm i diamater och bröa den med kokos. Fyll i smeten och grädda den mitt i ugnen ca 30 minuter.
 
Mjölkchoklad ganache
 
Du behöver:
 
* 200 g Marabou mjölkchoklad
* 0,5 dl grädde
 
Gör så här:
 
Smält ihop grädden och chokladen över vattenbad, rör till en jämn smet. Gör den vita chokladganache direkt.
 
Vit chokladganache
 
Du behöver:
 
* 200 g vit Marabou mjölkchoklad
* 0,5 dl grädde
 
Gör så här: Smält ihop grädden och chokladen över vattenbad, rör till en jämn smet. Bred ut mjölkchokladganache över kakan och sedan den vita chokladganache över, blanda sedan ihop dem så att det bildas ett fint marmormönster. Ställ in i kylskåpet under natten.
IMG_0723 Hallon och lakritscheesecake Du behöver: * 200 g philadelphiaost * 2 dl strösocker * 2 tsk vaniljsocker * 3 st äggulor * 3 dl vispgrädde * 2 dl mosade hallon * 1 dl krossade turkisk peppar ( ca en halv påse ) Gör så här: 1.Mixa hallonen så det blir till en puré.  Vispa ost, socker och vaniljsocker till en slät smet. Rör ner äggulorna en i taget. Krossa turkisk peppar i en mortel. 2.Vispa grädden ganska så hårt och vände ner turkisk peppar och hallonpurén. Vänd sedan ner grädden i smeten. 4. Häll smeten över en springform (24 cm i diametern) och strö över lite krossad turkisk peppar. Ställ in i frysen över natten. IMG_0725 Jordgubbsgrädde Du behöver: * 225 g frysta jordgubbar * 4 dl grädde Gör så här: Tina upp jordgubbarna och mixa dem till en slät smet. Vispa upp grädden och blanda sedan i jordgubbsmixen. Citronmaränger Du behöver: * 3 äggvitor * 3 dl florsocker * 2 msk rivet citronskal * 2 msk citronsaft Gör så här: 1. Sätt ugnen på 125°C. 2. Blanda florsocker och äggvitor i en skål. Vispa pösigt över sjudande vattenbad, se till att skålen passar i kastrullen, så att inte ångan sipprar upp. När massan pösat till sig efter ca 5 minuter, ta från vattenbadet och fortsätt att vispa tills smeten är helt fast med en elvisp. 3. Riv ner citronskalet och blanda i citronsaften vispa någon minut till. 4. Spritsa ut marängerna och låt dem ligga och torka ca 20 minuter, gör inget om de ligger längre. Lägg dem på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter. Öppna sedan ugnsluckan en aning och sätt en sked emellan och låt de marängerna vara kvar i ugnen ca 30 minuter. När marängerna inte känns kladdiga på undersidan är de klara. IMG_0731 Övrigt: * 4 pkt Färska Hallon * 2 pkt Digestive kex * Lakritsflakes Komponering av desserten:' Krossa digestivekexen och strö ut ett täcke över en tallrik. Dela brownien och cheesecaken i 30 -40 bitar. Spritsa ut 3 klickar jordgubbsgrädde och lägg ut 3 citronmaränger. Strö över några lakritsflakes över cheesecaken, del hallonen och placera ett halvt hallon uppe på cheesecaken och några runt omkring. Sedan är det bara att servera och avnjuta den här underbara skapelse, som gifter sig perfekt med alla smaker. IMG_0729