Nobel dessert
Hej på er ! Igår var det Nobel och då lyxade vi till det med familjen och åt finmiddag, min bror och hans familj stod för förrätten, mamma och pappa för varmrätten och jag och min familj för efterrätten. Jag hämtade uppläggs inspiration från Daniels Roos bok Desserter med stil och jag blev supernöjd med smakkombinationerna, en härlig marmorbrownie i en tung chokladsmak som bröts av med jordgubbsgrädde och en härlig hallon och lakritscheesecake som bröts av med citronmaränger, en perfekt kombination helt i min smak. Receptet jag har utformat räcker till ca 30-40 portioner så det är en himla massa, men det bästa är att man inte behöver äta upp allt utan förvara browniekakan i kylskåpet och cheesecaken i frysen så kan ni mumsa i er mer dagen efter. 

Marmorbrownie
Du behöver:
* 1 tsk vaniljsocker
* 2 dl strösocker
* 2 ägg
* 50 g smör
* 0.5 dl matolja
* 1 dl ljus sirap
* 1 dl kakao
* 1 tsk bakpulver
* 2 dl vetemjöl
* 1 krm salt
* 100 g mörk choklad
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa vaniljsocker, strösocker och ägg vitt och riktigt pösigt.
2. Smält smöret, häll i matolja och sirap, blanda det med äggsmeten. Blanda kakao, bakpulver, vetemjöl och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
3. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad och blanda den med smeten.
4. Smöra en springform som är ca 24 cm i diamater och bröa den med kokos. Fyll i smeten och grädda den mitt i ugnen ca 30 minuter.
Mjölkchoklad ganache
Du behöver:
* 200 g Marabou mjölkchoklad
* 0,5 dl grädde
Gör så här:
Smält ihop grädden och chokladen över vattenbad, rör till en jämn smet. Gör den vita chokladganache direkt.
Vit chokladganache
Du behöver:
* 200 g vit Marabou mjölkchoklad
* 0,5 dl grädde
Gör så här: Smält ihop grädden och chokladen över vattenbad, rör till en jämn smet. Bred ut mjölkchokladganache över kakan och sedan den vita chokladganache över, blanda sedan ihop dem så att det bildas ett fint marmormönster. Ställ in i kylskåpet under natten.



