Spicy gratäng med rotfrukter och köttfärsås
Hej på er !
Dagarna går i ett och det känns som man inte hinner med någonting nuförtiden..Kan det vara för man har en liten dotter på 11 månader kanske ? ;) När man känner att tiden tryter och man inte hinner något då vill man ha en snabb men ändå god rätt att laga. Eller åtminstone att ugnen gör det mest av jobbet. Detta är exakt en sådan rätt.. Fylld med massa härligheter. Plockade ihop det mesta jag hade hemma och såååå gott det blev :)
Är det något ni inte gillar, går det att utesluta , eller byta ut :)
Du behöver:
* 400 g blandfärs
* Olja
* 6 potatisar
* 3 plasternackor
* 1 burk passerad tomater
* En skvätt grädde
* 2 msk tomatpure
* 2 msk kalvfond
* 2 tsk sambal oelek
* En liten bit purjolök
* 2 hackade vitlök
* 2 hackade morötter
* 2 hackade morötter
* 1 pkt bacon
* Riven ost
* Oregano
* Salt och peppar
Gör så här:
1. Skala potatisen, palsternackorna och morötterna. Skär dem i cirklar. Hacka vitlöken och purjolöken. Fräs blandfärsen i en stekpanna med oljan. Häll därefter i vitlöken och purjolöken. Fräs några minuter.
2. Häll i passerade tomater, grädde, tomatpure, kalvfond, sambal oelek och låt det koka upp.
3. Dela baconen i mindre bitar. Häll i baconen och morötterna. Medan det småputtrar ca 5 minuter så smör in en ugnsfast form med olja. Börja sedan lägg ett blandat lager med potatis och palsternacka.
4. Häll till sist i alla kryddorna efter tycke och smak. Sätt ugnen på 200 grader.
5. Lägg ett lager av köttfärsen på rotfrukterna och fortsätt så, avsluta med köttfärsås och att strö över riven ost.
6. Gratinera i ugnen ca 30 minuter.
Serveras med en blandsallad.
Finns bara ett ord och det är MUMS !
mm vad gott