Hej på er ! Ny vecka och äntligen ska det bli fint väder, vågar man hoppas på sommar ? :) Jag är i full gång nu och bakar massa olika bakverk då vi snart ska fira Nova. Tänk att ett år redan har gått <3...
Idag tänkte jag visa er den andra doptårtan till Viktor som jag fick på beställning. De ville ha en riktigt sommartårta, med vaniljkräm, jordgubbssylt och grädde. För att få den lite mer passande till dop färgade jag lite av grädden blå och gjorde skiftningar i vitt. Verkligen en riktigt sommartårta som passar till alla tillfällen ! :)
Sockerkaksbotten:
Du behöver:
* 5 st ägg
* 2 dl strösocker
* 1 dl vetemjöl
* 1 dl potatismjöl
* 3 tsk bakpulver
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker tills de blir vitt och poröst. Vispa länge ca 10-15 minuter, då det ska bli luftigt.
2. Blanda i de övriga ingredienserna i en skål och blanda väl. Använd en gaffel så blir det jämt fördelat. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten. Tänk på att inte blanda så mycket.
3. Smöra och bröa en form ( jag använde en form på 26 cm ), men tänk på att inte smöra och bröa kanterna. Du får loss kakan från kanterna genom att dra försiktigt med en brödkniv runt hela, när kakan är färdiggräddad.
4. Grädda i understa delen av ugnen ca 40-50 minuter. Låt kakan svalna och dela sedan i 3 delar. Går även att frysa in och ta ut och dela när det är dags att fylla tårtan.
Jordgubbssylt:
* 1 liter jordgubbar
* 4 dl strösocker
* 3 dl syltsocker med pektin
* 0,5 krm natriumbensoat
Gör så här:
1. Snoppa jordgubbarna och dela eller skiva dem. Varva bär och socker i en kastrull. Låt stå ca 1 tim.
2. Låt jordgubbarna sjuda på svag värme ca 10 min. Ta bort ev skum. Rör ut natriumbensoat i lite sylt och rör ner i grytan.
3. Häll upp sylten i varma burkar och sätt på lock.
Vaniljkräm:
Du behöver:
* 2 äggulor
* 3 dl mjölk
* 3 msk socker
* 1 msk potatismjöl
* 1 vaniljstång
Gör så här:
1. Dela vaniljstången och skrapa i kärnorna i en kastrull.
2. Blanda i de övriga ingredienserna och vispa ihop för hand. Låt blandningen sjuda, samtidigt som du vispar, tills krämen tjocknar. Se till så att den inte börjar koka eller bränns i botten, utan håll koll på den hela tiden.
3. Låt svalna och förvara sedan i glasburkar i kylen tills det är dags att fylla tårtan.
Dekoration:
Du behöver:
* Grädde
* Gele / hushållsfärg ( blå eller någon annan färg )
* Jordgubbar
* Pyntgele ( om du ska skriva på tårtan, annars uteslut det )
Ihopsättning av tårtan:
Börja med att dela bottnarna i 3 delar. Lägg den första botten på ett tårtfat eller fat fyll på med vaniljkrämen. Lägg dit den andra botten och fyll på med jordgubbssylt. Avsluta med den sista botten. Vispa grädda och bre på runt och uppepå tårtan. Ta hälften av det som är kvar av grädden och färga blått med gele eller hushållsfärg. Använd pyntgelen om ni ska skriva något, annars skippa detta momentet. Skriva jordgubar och sätt runt om och dekorera med några uppepå. Avsluta att fylla en spritspåse hälften färgad grädde och vanlig grädde. Spritsa runt tårtan.
så fin och den ser ut att vara god :D