Ni har säkert inte missat att vi hade en stor kakbuffé på Novas kalas och givetvis hade vi en stor tårtbuffé efter kakbuffén ( jajamen, folk gick härifrån med en sockerkick ). Först ut att visa er är denna Hello Kitty tårta.
Fylld med kladdkaksbotten, sockerkaksbotten, hallonmousse och vaniljkräm. En riktigt sommartårta helt enkelt. :) Har nu bakat tårtor i snart 1 år och börjar känna mig mer och mer bekväm med att arbeta med marsipan / sugarpaste. Tycker det är superroligt att dekorera och göra tårtorna fina. Och den fina
tårtdekorationen ( Hello Kitty Lljuset ) var verkligen pricket över i:et. En riktig fin Nova tårta. :)
Du behöver:
* 5 st ägg
* 2 dl strösocker
* 1 dl vetemjöl
* 1 dl potatismjöl
* 3 tsk bakpulver
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker tills de blir vitt och poröst. Vispa länge ca 10-15 minuter, då det ska bli luftigt.
2. Blanda i de övriga ingredienserna i en skål och blanda väl. Använd en gaffel så blir det jämt fördelat. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten. Tänk på att inte blanda så mycket.
3. Smöra och bröa en form ( jag använde en form på ca 24 cm ), men tänk på att inte smöra och bröa kanterna. Du får loss kakan från kanterna genom att dra försiktigt med en brödkniv runt hela, när kakan är färdiggräddad.
4. Grädda i understa delen av ugnen ca 40-50 minuter. Låt kakan svalna och dela sedan i 3 delar. Går även att frysa in och ta ut och dela när det är dags att fylla tårtan.
Här kommer du få en tårtbotten över som du kan använda till att göra t.ex cake pops.
Kladdkakasbotten:
Du behöver :
* 100 g smör
* 2 ½ dl socker
* 2 ägg
* 1 ½ dl vetemjöl
* 3 msk kakao
* 1 tsk vaniljsocker
Gör så här :
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smör och bröa en form med löstagbara kanter. ( Har använt form som var ca 24 cm )
2. Smält smöret. Rör ner socker och ägg, blanda väl. Rör ner övriga ingredienser så att allt blir väl blandat.
3. Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter. Kakan ska bli låg med ganska hård yta och lite kladdig i mitten.
Du behöver:
* 200 g frysta hallon
* 1 dl florsocker
* 100 g philadelphia
* 4 gelatinblad
* 2 dl grädde
Gör så här :
1. Koka upp de frysta hallonen, låt koka 2 minuter. Passera hallonen genom en sil och låt svalna en stund.
2. Blanda ca hälften av hallonmoset med philadelphian och florsockret. ( Sikta florsockret först )
3. Blötlägg gelatinbladen. Vispa grädden. Smält gelatinbladen i andra hälften av hallonmoset, låt svalna en stund och blanda ner i hallon-philadelphiaostengrädden.
4. Blanda till sist ner den vispade grädden. Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.
Vaniljkräm:
Du behöver:
* 2 äggulor
* 3 dl mjölk
* 3 msk socker
* 1 msk potatismjöl
* 1 vaniljstång
Gör så här:
1. Dela vaniljstången och skrapa i kärnorna i en kastrull.
2. Blanda i de övriga ingredienserna och vispa ihop för hand. Låt blandningen sjuda, samtidigt som du vispar, tills krämen tjocknar. Se till så att den inte börjar koka eller bränns i botten, utan håll koll på den hela tiden.
3. Låt svalna och förvara sedan i glasburkar i kylen tills det är dags att fylla tårtan.
Smörkräm:
Du behöver:
* 300 g smör
* 6 dl florsocker
* 1 dl kokhett vatten
* 2 msk vaniljsocker
Gör så här:
1. Koka upp 2 dl vatten, kommer reduceras till 1 dl. Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker till en krämig massa.
2. Häll i lite kokande vatten i taget och vispa hela tiden till du får en följsam konsistens. Se till att krämen inte är kletig. Vispas i ca 10 minuter totalt.
Dekoration:
* Vit marsipan
* Rosa sugarpaste
* Ätbara pappersblommor
Ihopsättning av tårtan:
1. Börja med att lägga kladdkaksbotten på ett tårtfat och bre på vaniljkrämen. Lägg på den ena sockerkaksbotten ( den som är tjockast ) och bre på hallonmoussen, här ska det vara ett tjock lager och forma det som en kupol ( tänk prinssestårta utseende ). När du har fått det jämnt och fint så lägger du dit den sista sockerkaksbotten och forma försiktigt den som en kupol.
2. Ställ i kylskåpet i minst 12 h gärna mer.
3. Nu är det dags att spackla tårtan, bre ett tunt lager med smörkräm, försök att inte få smulor i smörkrämen. När du fått smörkrämen jämnt och fint ställ i kyskåpet. Upprepa detta tills du har en jämn tårta och alla smulor är borta från smörkrämen. Ställ i kylskåpet tills smörkrämen har stelnat.
4. Kavla ut marsipanen eller använd ett färdigt lock. Lägg på marsipanen och dra försiktigt med handen ner längst kanterna. Var lätt på handen och snurra fatet medan du jobbar nedåt. Se till så att inga luftbubblor bildas. Ställ in i kylskåpet och kavla ut sugarpasten, skär ut dina dekorationer med utstickare ( jag använde hjärtan ) och rulla rosa sugarpaste runt hela tårtan. Tillslut avslutade jag med att dekorera med ätbara pappersblommor som jag fäste med lite vatten och Hello Kitty ljus.
Vad söt den var!